Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Dag,

Ik betaal servicekosten aan mijn huisbaas. Ik huur dus particulier, maar hij belooft al jaren een afzuigkap te installeren heeft dit echter nooit gedaan. Verder betaal ik naar mijn idee teveel gas water en licht aan hem. Hij heeft buiten mij en twee andere bewoners om het contract met vitens veranderd we zijn lager ingeschaald de totale kosten per maand voor drie mensen is 138 euro maar we betalen bij elkaar aan gw en licht minstens het dubbele. Vorig jaar kregen we geld terug van Vitens omdat we weinig verbruikt hebben maar mijn huisbaar weigert dit geld aan ons terug te geven. HIj zegt dat hij allerlei gemeentelijke kosten maakt voor ons terwijl mijn contract zegt je betaald x voor huur en q plus z voor gas w en licht en servicekosten. Tenslotte hebben we noch brandalarm nog brandblussers, de oude blussers zijn weggehaald maar nooit vervangen door anderen. Kan ik de inspectie hiervoor bellen en komen ze dan langs? dank mvg s b uit utrecht

Beste,

U kunt altijd de huur inhouden voor verminderd huurgenot, en natuurlijk ter verrekening van teveel betaalde kosten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

dat heb ik een keer gedaan, maar kreeg een sort berisping en heb het alsnog terug gestort. Kan ik geld inhouden zonder dat dat consequenties heft voor mij?
dank trouwens voor de snelle reactive


Beste,

De enige consequentie kan zijn dat de huurbaas een berisping geeft. Uit huis plaatsing kan alleen met toestemming van de rechter, dus daar zou ik niet direct voor vrezen. Toestemming zal naar mijn mening niet worden verleend in dit geval.

Uiteraard kunt u ook altijd aan de rechter vragen te verklaren wat nu juist is. In dat geval loopt u geen risico op berispingen van de huurbaas. Voor de servicekosten kunt u ook naar de huurcommissie. In ieder geval is de huurbaas verplicht een afschrift te verstrekken van de kosten.

Beoordeel dit antwoord:

voor wat betreft gebreken aan de woning mag u niet zomaar huur in gaan houden. Bij dergelijke gebreken moet u eerst contact opnemen met de verhuurder via een zogeheten gebrekenbrief (per aangetekende post) met sommatie om het gebrek binnen 14/30 dagen (afhankelijk van het soort gebrek en de spoedeisendheid) te verhelpen. Werkt dat niet, dan kunt u afhankelijk van uw situatie de verhuurder op verschillende manieren toch in beweging krijgen, waaronder (een deel van) de huur opschorten (maar pas na schriftelijke aankondiging, dus neem dit mee in de gebrekenbrief):
- Zelf het onderhoud of de reparaties uitvoeren
- Betaling (van een deel) van de huur uitstellen
- Klacht indienen bij gemeente
- naar de huurcommissie (alleen in geval van niet-geliberaliseerde huur)
- Procedure starten bij de rechter
U kunt zonder rechterlijke machtiging het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. U vordert dan de gemaakte kosten terug van uw verhuurder of - als deze niet betaalt - verrekent u deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. U loopt hierbij wel het risico dat u door de verhuurder wordt aangesproken voor wanprestatie.
U kunt het betalen van de huur uitstellen tot de verhuurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit kunt u doen zonder tussenkomst van rechter, advocaat, Huurcommissie of gemeente. Hierbij stuurt u de verhuurder een brief waarin u zich beroept op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Als de verhuurder de onderhoudswerkzaamheden of reparaties heeft uitgevoerd, moet u met terugwerkende kracht de opgeschorte huur betalen.

U kunt in sommige gevallen bij uw gemeente een klacht indienen over achterstallig onderhoud/onvoldoende brandveiligheid. Op grond van de Woningwet kunnen Burgemeester en Wethouders dan de verhuurder een brief (de gemeentelijke aanschrijving) sturen waarin ze hem oproepen de woning te repareren. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de gemeente de werkzaamheden laten verrichten. De kosten zijn dan voor de verhuurder. Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht (of Bouwen en Wonen) van uw gemeente.

U kunt (alleen in geval van niet-geliberaliseerde huur) aan de huurcommissie verzoeken om huurverlaging wegens deze gebreken (niet met terugwerkende kracht) tot het moment dat deze verholpen zijn.

U kunt een procedure bij de rechter beginnen om de verhuurder te verplichten uw woning te repareren. Doet de verhuurder dit niet, dan legt de rechter de verhuurder een dwangsom op. U kunt de rechter ook binnen 6 maanden na het versturen van de gebrekenbrief aan de verhuurder vragen de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U betaalt dan minder of geen huur meer tot het onderhoud is uitgevoerd.
Ook kunt u (met terugwerkende kracht) recht hebben op huurvermindering / schadevergoeding. De wet bepaalt dit in de artikelen 7:207 en 7:208 BW:
7:207 lid 1. De huurder kan in geval van vermindering van huurgenot ten gevolge van een gebrek een daaraan evenredige vermindering van de huurprijs vorderen van de dag waarop hij van het gebrek behoorlijk heeft kennis gegeven aan de verhuurder of waarop het gebrek reeds in voldoende mate bekend was om tot maatregelen over te gaan, tot die waarop het gebrek is verholpen.
7:208. Onverminderd de gevolgen van niet-nakoming van de verplichting van artikel 206 is de verhuurder tot vergoeding van de door een gebrek veroorzaakte schade verplicht, indien het gebrek na het aangaan van de huurovereenkomst is ontstaan en aan hem is toe te rekenen, alsmede indien het gebrek bij het aangaan van de huurovereenkomst aanwezig was en de verhuurder het toen kende of had behoren te kennen, of toen aan de huurder heeft te kennen gegeven dat de zaak het gebrek niet had.

Als dat niet helpt kunt u een jurist inschakelen. Dit is mijn specialisatie en ik help u hier graag bij. Neem gerust vrijblijvend rechtstreeks contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:

Voor wat betreft de servicekosten hebt u recht op inzage in de achterliggende nota's. Een servicekostenvoorschot mag verder alleen worden verhoogd als uit de gespecificeerde afrekening blijkt dat de kosten hoger uitvallen dan het voorschot. En het moet worden verlaagd als de kostenlager uitvallen dan het voorschot.
Weigert verhuurder inzage/aanpassing bedrag, dan kunt u naar de huurcommissie.
Overigens zijn er wel belastingen en heffingen voor gebruikers die gebruikers zelf moeten betalen, zoals afvalstoffenheffing, dat heeft niets met servicekosten te maken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag