Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Contactregeling vader kind aanpassen ivm start basisschool en te grote afstand woonplaats vader

In 2017 ben ik zwanger geraakt van mijn toenmalige vriend. In de laatste maanden van deze zwangerschap heb ik de relatie verbroken ivm een ongezonde emotionele verstandhouding. Ik heb vader van kind nooit weggehouden bij kind en hem overal bij betrokken. Uiteindelijk zijn wij tot overeenstemming gekomen: ene week vrijdagmiddag tot zondagmiddag en andere week van donderdagmiddag tot zaterdagochtend.

Aangezien mijn ex na het verbreken van onze relatie geen huis had, is hij een woning betrokken in Hellevoetsluis. Zelf woon ik in Vlaardingen en dochter staat bij mij ingeschreven. Gezien het feit dat mijn dochter nog geen rekening hoef te houden met school / sociale verplichtingen, heb ik geen bezwaar tegen het feit dat hij 30km verderop woont. Uitgangspunt was altijd dat hij richting Vlaardingen zou komen tegen de tijd dat ze naar de basisschool gaat, zodat regeling in stand kon blijven. Ook staat er in het ouderschapsplan dat co-ouderschap pas kan binnen een straal van 7km, ouders zullen dit ouderschapsplan indien nodig met elkaar evalueren - daar waarnodig aanpassen en contactregeling kan opnieuw vastgesteld worden wanneer het welzijn van Elivia in gedrang komt.

Hij wilt in Spijkenisse gaan wonen (of blijft in omgeving Hellevoetsluis). Zoals hij zelf zegt: ik doe alles voor mijn kind maar ik moet ook aan mijzelf denken. Spijkenisse is vanaf mijn huis: 10km hemelsbreed en 15km route. Ik heb hem gezegd: ik gun je al het geluk, maar gezien dochter naar basisschool gaat en de afstand, kan de omgangsregeling niet in stand blijven zoals deze nu is. Hij heeft aangegeven: jij hebt niets te zeggen waar ik ga wonen of over mijn leven, dan gaat de rechter beslissen.

Wij hebben samen besloten dat ze naar een basisschool gaat in Vlaardingen (200m van mijn huis). Het is zijn keuze om op afstand te wonen. Gezien leeftijd / onrust die dit met zich meebrengt voor dochter qua afstand / drukte op route wanneer zij naar de basisschool gaat, wil ik de omgangsregeling aanpassen. Spijkenisse – Vlaardingen v.v. staat altijd vol file. Daarnaast als zij 3x te laat op school komt, volgen er maatregelen vanuit school. Voorbeelden ‘ hoe doe je dat als ze op zwemles zit om 17.00 zwemles en om 15.15 uit school is of als ze bij een klasgenootje wilt spelen?’ worden direct van tafel geveegd: jij hebt een punt achter de relatie gezet, jij wist dat dit kon gebeuren, we moeten maar accepteren dat ze anders wordt dan andere kinderen - gaan er bij mij niet. En al zeker geen co ouderschap op deze manier. Wat ik wil voorstellen is de volgende omgang:
- om het weekend van vrijdagmiddag na school tot zondagmiddag.
- evt. de woensdagmiddag na school tot 19.00 (thuisgebracht naar mij)

Wanneer hij het zover wil laten komen tot een rechter, wil ik de volgende redenen ook aankaarten als reden om de omgangsregeling te wijzigen:
• Het niet nakomen van afspraken mbt afspraken: vele discussies over bedtijden waar hij van afwijkt / Hij ondermijnt mij waar onze dochter bij staat in discussies.
• Nalatendheid & zorg: slaapt veel bij vader in Spijkenisse of moeder in Rockanje wanneer dochter bij vader is. Lees: bij vader wordt kamer verhuurd op zolder door onbekende. Onverantwoordelijk wanneer je die persoon niet kent en je dochter ligt boven alleen te slapen / Kan geen volledige zorg aan, is altijd bij die of geen (familie) / Liet kind 2 jaar al los schommelen / Heeft te lang in te klein bed geslapen / wast haren niet / Laat staart of vlecht zitten waardoor haar is afgebroken / Laat dochter buiten rondlopen in alleen maillot en korte trui / Komt thuis met rode(re) billen / koopt te grote maat kleding en laat haar daarin rondlopen.
• Alimentatie: ik heb wanneer mijn inkomen dusdanig veranderde dit doorgegeven. Andersom wordt dit niet gedaan - jaarlijkse wettelijke inflatie wordt niet toegepast.

Vader heeft kind erkent en heeft gezag. Wat zijn mijn kansen hierin om de regeling aan te passen o.b.v. afstand moeder / vader / basisschool, en evt. de overige zaken?

Gelet op de situatie, verwacht ik dat u het beste samen een mediator kunt benaderen. Deze kan u beiden helpen om samen weer in gesprek te komen en afspraken te maken over uw dochter. Als er sprake is van een directe nood om in te grijpen, dan raad ik u echter aan contact op te nemen met een advocaat, welke zaken kan voorleggen aan de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw snelle antwoord. Dat was ook mijn intentie als we er niet samen uitkomen. Wat ik graag wil weten, het wat mij tegen de borst stuit is de onrust m.b.t. afstand vader - school / moeder die het met zich mee brengt voor mijn dochter tijdens schooldagen. Wat zijn daar de regels in / uitgangspunten of wat houdt de rechter in zijn achterhoofd qua maximum en leeftijd?


Uitgangspunt is altijd een regeling af te spreken die het minste belastend is voor uw dochter. Het dus niet zo zeer over uw belangen of die van uw ex. Verder is het zo dat kinderen officieel door de rechter kunnen worden opgeroepen om hun mening kenbaar te maken, vanaf 12 jaar. Echter blijft u beiden ouderlijk gezag houden tot zij 18 jaar is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Bart,

Hartelijk dank voor uw duidelijke antwoord. Dat is exact het punt (minst belastend voor kind) wat ik niet bij de andere partij aan het verstand krijg. Gezien haar leeftijd, zal ze nog geen inspraak hebben.

Nogmaals bedankt voor uw antwoord.

Mvg,
Patricia van der Horst



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag