Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Camper gekocht met gebreken

Dag, We hebben op 31-12-2021 een camper van €34.000 aangeschaft uit 2009 via motorhomedepot. Een campermakelaar. Op hun site staat dat zij een vochtmeting doen. We hebben hen tot 2 maal toe nadrukkelijk gevraagd of er nog bijzonderheden zijn mbt vocht in de camper. Nee, uitstekende camper. Op 6-1-22 constateerden we in een kastje een vochtplek met schimmel. Schoongemaakt en aan de buitenzijde ontdekt dat een kitnaad moest worden bijgewerkt. Op 8-1-22 een weekend weggeweest . Op 9-1-22 per app aan de makelaar laten weten dat we lekkage hebben. Een krant in het kastje is nat en de dakrand binnen eveneens. Op 13-01-22 voor de verzekering de camper laten taxeren. De taxateur stelt een vochtschade vast van €2000.
Op 14-01-22 de makelaar per app geinformeerd over deze vastgestelde vochtschade en verzocht om met ons te zoeken naar een oplossing. Tot op heden geen reactie ontvangen. Omdat we in principe van een particulier hebben gekocht (nooit ontmoet) via een campermakelaar zijn we op zoek naar onze rechten in deze. We voelen ons flink beet genomen en foutief geinformeerd met een flinke schadepost voor ons. Daarbij opmerkend dat in de verkoopbrief staat vermeld dat er o.a. een afzuigkap en reservewiel aanwezig zijn, wat niet het geval is. Ook staat er op het koopcontract (dat door ons en de makelaar is ondertekend) dat er een nieuwe startaccu zal worden geplaatst. Ook dit is niet gebeurd.
Kortom graag uw reactie en advies aan ons in deze. Kunnen we ons beroepen op enig (consumenten)recht?

Ook als u van een particulier koopt (en het consumentenrecht niet van toepassing is) moet het product voldoen aan de verwachtingen die u in het specifieke geval mocht hebben (conformiteit).

Hierbij zijn van belang: mededelingen van de verkoper, de totale prijs, een eventuele onderzoeksplicht van uzelf en overige de omstandigheden.

U heeft uitdrukkelijk gevraagd over bijzonderheden m.b.t. vocht en er mist een afzuigkap, reservewiel en er is geen nieuwe startaccu geplaatst.

Of het consumentenrecht van toepassing is zal van de omstandigheden van het geval afhangen. Maar ook als dat niet zo is, kunnen er in deze situatie voldoende gronden aanwezig om van non-conformiteit te spreken. In dat geval kunt u meestal de overeenkomst ontbinden/moet reparatie volgen (bij consumentenrecht moet de verkoper eerst de mogelijkheid krijgen te repareren).

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u de zaak verder wilt bespreken of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Op overeenkomsten tussen particulieren is voor zover mogelijk ook het consumentenrecht van toepassing. In de vraag of er sprake van een gebrek aan het gekochte waar verkoper voor aangesproken kan worden en of u dat gebrek had kunnen ontdekken voor de koop, zijn in dit geval twee aspecten van belang.
Een is dat u wel een vooronderzoek heeft laten doen dat zelf kennelijk gebrekkig is uitgevoerd en twee het is mogelijk dat de verkoper u bewust een feit hebt verzwegen en u de koop onder andere voorwaarden of niet had gesloten met de juiste kennis. Dan beroept u zich op dwaling, er kan zelfs sprake zijn van bedrog. Ook jegens uw makelaar zou u een vordering kunnen instellen immers het gebrek dat u meldt had deze moeten kunnen ontdekken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag