Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


brief van de gemeente gehad waarin het aanbod word gedaan om 22 m2 aan te kopen die al sinds de bouw in1961 in gebruik is als tuin, heb het pand zelf in 2005 aangekocht en was me in het geheel niet bewust van de strook achter mijn huis.
met de grond kan niemand iets want het is aan 3 kanten ingesloten en de buren rondom hebben eigen uitgangen die zij gebruiken en deze hebben ook niet de intentie dit recht op te eisen. wat moet ik doen? negeren?

Dag,
ja voorlopig kunt u beter niet communiceren want zoals u het omschrijft lijkt het me dat de vordering tot opeising van de eigendom van de grond , in ieder geval in 2012 is verjaard. Vertelt u eens wat meer over hoe de grond in bezit is genomen, en /of er in het verleden indicatie is van afspraken tussen eerdere eigenaren en het gebruik van de grond?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

mijn woning is een hoekhuis met oprit en garage opzij, mijn buurman heeft ook het stukje brandgang in gebruik en heeft zijn achteruitgang achter het derde en 4e huis, navraag bij mijn buurman leerde me dat zijn ouders van wie hij het huis overgekocht heeft en de eerste bewoners van mijn huis direct nadat ze erin zijn getrokken de huidige situatie hebben gecreerd, welke nu dus al 52 jaar duurt, niemand(Voorgaande bewoners)heeft ooit initiatief genomen om iets aan de situatie te veranderen tot de brief van de gemeente eergister!
het aanbod bestaat uit het aankopen van 22 meter grond waarvan ik er 7 moet aankopen , de eerste 15 kosten niets, prijs grond is 350 euro, notariskosten 250, kadaster695 en 6% overdrachtsbelasting geeft een totaal van 1295 euro.
Op zich een niet al te groot bedrag, maar vind het na 52 jaar wel een beetje vreemd!


Dag,
ja, wat is wijsheid? Maar het lijkt me ook niet dat de gemeente gaat procederen over een klein stukje grond van 7 meter2.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

U kunt zich mijns inziens beroepen op bevrijdende (extinctieve) verjaring. De gedachte achter deze regeling is dat het recht zich op den duur bij de feiten dient aan te sluiten. Vereist is wel dat u zich de afgelopen 20 jaar heeft gedragen als 'bezitter'. Bezit betekent dat u het het goed (het stuk grond) houdt voor uzelf. Uit feiten en omstandigheden kan men afleiden of u het goed 'houdt' voor uzelf. U geeft aan dat u het stuk grond in gebruik heeft als tuin. Vermoedelijk kunt u dus rechtens als 'bezitter' worden aangemerkt.
Ik zeg vermoedelijk, omdat ik de exacte feitelijke situatie niet ken en er een aantal omstandigheden denkbaar zijn waardoor de eigendom toch aan een ander toekomt (evt. bewijsproblemen, tijdelijk bezitsverlies etc.). Ik adviseer u om uw feitelijke situatie te bespreken met een jurist.
Ik adviseer u tevens om uw (sterke) bewijspositie veilig te stellen. Maak foto's van uw tuin, laat uw tuin nog eens even opknappen door een tuinman en bewaar de facturen en specifiaties. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat iemand op vakantie gaat en bij terugkomst het stuk grond omgeploegd is.
Veel gemeenten zijn op de hoogte van eventuele verjaringen en - gelet op de kosten van een gerechtelijke procedure - bereid een schikking te treffen. Daarom zou ik - na overleg met een jurist - uw situatie schriftelijk voorleggen aan de gemeente.
Mocht e.e.a tot een procedure voor de rechter leiden vergeet dan niet dat u zich uitdrukkelijk moet beroepen op bevrijdende verjaring, aangezien de rechter dit niet ambtshalve mag toepassen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag