Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bij een stichting waarbij ik als vrijwilliger werk wordt de voorzitter nu betaald. Er is een verhuizing aanstaande en het bestuur heeft ingestemd met een betaalde functie voor de voorzitter als projectleider. In de statuten staat ´De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.´Als projectleider onderhandelt de voorzitter met de gemeente. Echter dit werk deed zij voorheen ook als voorzitter. Verder heeft ze geen taken als projectleider. Ze kreeg 5 maanden lang 1500 euro per maand betaald voor 16 uur werk per week. Nu wordt de betaling iedere maand verlengd voor 8 uur werk per week. Zij krijgt daarvoor 750 euro per maand. Het geld wordt overgeboekt naar haar met de mededeling erbij ´onkosten´. Mag deze betaling?

Bestuurders mogen alleen een vergoeding voor gemaakte onkosten ontvangen. Denk aan werkelijke kosten van de gemaakte reis- en verblijfskosten. Gemaakte onkosten zijn kosten die bestuursleden redelijkerwijs hebben door hun functie bij de instelling.

Een andere optie is om vacatiegeld te geven ter vervulling van hun functie, oftewel een vaste vergoeding voor het bijwonen van een vergadering. Het is dan gebruikelijk om alle bestuursleden hetzelfde bedrag te geven. De hoogte van deze vergoeding is vrij maar moet wel in de statuten worden vastgelegd als die wordt uitbetaald. Vacatiegeld is onbelast zolang het bedrag niet boven de € 150 per maand of € 1500 "per jaar" komt. Dus met de bedragen die u noemt, kunnen niet onbelast zijn.

De onkosten die u noemt, lijken ook niet in redelijke verhouding tot de taakvervulling door de voorzitter.

Voorts, als het een Anbi stichting betreft, dan is en dergelijke vergoeding helemaal niet geoorloofd en kunt u melding maken van deze wijze van onkostenvergoeding aan een voorzitter, omdat niet aan de voorwaarden voor een Anbi wordt voldaan. U kunt dan een melding doen bij MeldpuntMisbruikANBI@belastingdienst.nl en de belasting zal dan onderzoek doen of de wijze van onkostenvergoeding aan een bestuurslid op deze manier geoorloofd is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor je antwoord. De stichting heeft geen Anbi status. Dus dat geldt niet. Onkosten zijn het ook niet, dus eigenlijk is het verkapt loon en zou dit bij de belastingdienst gemeld moeten worden. Klopt het dat we er uit juridisch oogpunt niks aan kunnen veranderen? Dat alleen melding bij de belastingdienst een juiste weg is.


Uit juridisch oogpunt kan men niks veranderen hieraan. Het is anders met een niet-Anbi stichting.
Echter, er dient wel belasting afgedragen te worden over het loon en allerlei andere inhoudingen dienen plaats te vinden, zoals dat hoort. Het is inderdaad iets Belastingtechnisch, daar kan de stichting problemen mee krijgen. Hoe waar een melding gemaakt kan worden, geen idee. De Belastingdienst controleert zelf ook.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag