Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Betreft | relatiebeding

Op 31-12-2014 is mijn tijdelijke contract (3 mnd) beëindigd. Nu heeft mijn werkgever eerder, op mijn verzoek, het (non) concurrentiebeding, laten vervallen. Nu staat er nog een relatiebeding in mijn contract met de volgende tekst:

​Werknemer verbindt zich gedurende 1 jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst zich er van te zullen onthouden contacten te (doen) onderhouden, zowel direct als indirect, zowel voor zichzelf als voor derden, met klanten, prospects, afnemers, leveranciers of andere relaties van werkgever (en de aan haar gelieerde ondernemingen), tenzij werknemer hiervoor voorafgaand schriftelijke toestemming heeft gevraagd aan en heeft verkregen van werkgever. Onder klanten dienen te worden verstaan de bedrijven, ondernemingen en/of instellingen in wier opdracht, al dan niet direct, werkgever (en de aan haar gelieerde ondernemingen) gedurende het laatste jaar van het dienstverband met werknemer werkzaamheden heeft verricht. Onder prospects dienen te worden verstaan die bedrijven, ondernemingen en/of instellingen met wie werkgever in onderhandeling is over een opdracht op het moment van beëindiging van de arbeidsovereenkomst of is geweest binnen een periode van 6 maanden daarvoor.

Hoe hoeverre houdt dit beding stand voor de rechter, gezien de nieuwe wetgeving op bepaalde tijd contracten per 1-1-2015.

Ik verneem graag wat mijn rechten zijn.

De nieuwe regels met betrekking tot het concurrentiebeding / relatiebeding in tijdelijke contracten zijn per 1 januari ingegaan en gelden voor arbeidscontracten die vanaf die datum zijn afgesloten. Deze nieuwe regels zijn dus niet op uw situatie van toepassing.
Uw relatiebeding is dus in principe geldig. Een relatiebeding is juridisch wat sterker dan een concurrentiebeding, omdat uw werkgever een aantoonbaar belang heeft dat u geen klanten e.d. afpakt.

U maakt bij de rechter een kans om van het relatiebeding af te komen als bijvoorbeeld:
1). Er dermate veel relaties onder het beding vallen dat het voor u moeilijk is om een vergelijkbare baan te krijgen.
2). Uw belang groter is dan dat van uw ex-werkgever.
3). U gedurende het dienstverband een geheel andere functie heeft gekregen of wanneer er door bijvoorbeeld een overname opeens veel meer relaties onder het beding vallen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag