Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Bestemmingsplan en het gebruik koeienschuur

Ik heb een woning met daaraan vast een oude koeienschuur. De woning heeft bestemming 'gemengd' met functieaanduiding 'wonen'. De schuur heeft bestemming 'gemengd' en geen functieaanduiding.

Wij hebben nu bij de gemeente een aanvraag voor de vergunning van een B&B gedaan en deze is toegewezen. De B&B wordt verwezenlijkt in de schuur en mag als afwijking op het bestemmingsplan worden gebruikt. De B&B zal echter maar een omvang van 50m2 hebben, terwijl de schuur 250m2 bedraagt.

Mag ik nu de overige 200m2 van de schuur gebruiken als leefruimte/verlenging van de woonruimte? (en ook bijv. een keuken in plaatsen?)

Wij willen de schuur namelijk helemaal verbouwen (incl. B&B), daar zit een flink kostenplaatje aan vast, maar wat als het klaar is en ik later wil verkopen.
Dan wordt de schuur, ook al ziet het eruit als woning, waarschijnlijk niet als woonruimte aangemerkt maar als overige inpandige ruimte?

Moet ik dan daadwerkelijk de functieaanduiding van de schuur laten veranderen door de gemeente naar wonen om dit als woonoppervlakte aan te kunnen merken (heeft natuurlijk consequentie voor de waarde van het pand)? En hoe zit het dan met de B&B, kan dat dan nog wel als de functieaanduiding overal wonen betreft?

Nee dat kan niet want u heeft vergunning voor 250m2 : handhaving kan volgen na niet legitieme uitbreiding van de vergunning. De schuur krijgt door de ontheffing ook niet ineens de functie wonen, immers korte verhuur aan toeristen is niet wonen . Zie voor definitie wonen het bestemmingsplan.
Mocht u de schuur geheel gaan verbouwen voor B&B en wonen dan zit u met het probleem dat u jegens kopers een inlichtingenplicht en informatieplicht hebt, er is dan geen vergunning en er is ook sprake van in strijd handelen met een bestemmingsplan.
Als u desondanks toch wenst te verbouwen raad ik u aan een ruimtelijk
onderzoek te laten doen waarin alle (on)mogelijkheden in kaart worden gebracht. Neemt u daartoe contact op, soms is er meer mogelijk dan u denkt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag