Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,
Wij hebben eind maart 2020 een huis gekocht, voor het koopcontract is gebruik gemaakt van een NVM modelcontract versie 2018. Wij hebben in het contract op laten nemen dat de opleverdatum (1 september 2020) uitgesteld kan worden tot uiterlijk 1 december mocht de verkoop van onze huidige woning door Covid-19 vertraging oplopen. De verkoop makelaar heeft hiertoe de volgende clausule toegevoegd: "De verplichtingen van partijen uit deze overeenkomst kunnen worden opgeschort ....... als het gevolg van Covid-19 of in dit kader door de overheid bepaalde beheersmaatregelen niet tijdig aan hun verplichtingen kunnen voldoen"
Onze huidige woning valt in het duurdere segment en er is momenteel beduidend minder belangstelling voor onze, en vergelijkbare, woningen, dan in dezelfde periode in 2019, waardoor o.i. de verkoop stagneert ten gevolge van Covid-19. Wij willen dus een beroep doen op voorgenoemd artikel, de verkoper weigert met als reden "dat de overheid geen volledige lockdown heeft afgekondigd en het artikel dus niet zou gelden". Wie heeft er nu gelijk?

Zoals ik het lees heeft de verkoopmakelaar een punt, omdat op voorhand nog niet duidelijk is hoe de maatregelen van de overheid tegen september of december zullen zijn. De huizenmarkt zou best wel eens kunnen aantrekken tegen die tijd, maar kan ook tegenvallen als de coronacrisis blijft aanhouden. Maar dit is een spel van vraag en aanbod zonder de door de overheid opgelegde maatregelen. Komt u er samen niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste,
Bedankt voor uw reactie. Wij denken een punt te hebben omdat de markt momenteel vertraagd is, zoals blijkt uit de vergelijking van het aantal verkoop transacties in deze periode 2019 en nu. De verkoop van ons eigen huis neemt ten gevolg daarvan meer tijd dan vooraf ingeschat op basis van historische gegevens. De datum van 1 september nadert snel en ook als er nu een koper komt is het maar de vraag of er voor 1 september gepasseerd kan worden. Vandaar dat wij uitstel van afname van de nieuwe woning hebben aangevraagd. Veranderd dat iets aan uw reactie?


Dat verandert mijn reactie nog steeds niet, omdat pas bij opgelegde maatregelen in september/december door de overheid u een punt heeft en dat is nog niet het geval.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar dat is juist ons punt. Als wij niet tijdig uitstel aanvragen zijn wij vanaf 1 september in gebreke als onze huidige woning niet voor die tijd is verkocht en gepasseerd. Dat is exact de reden waarom we het bewuste artikel hebben laten opnemen.


Reactie van de vraagsteller

dubbel gestuurd, verwijderdGratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag