Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,
Recentelijk kwam ik erachter dat mijn foto geprint en geplaatst is in een restaurant met daarbij mijn beoordeling over het desbetreffend restaurant. Ik vroeg me af of zonder mijn toestemming ook mijn foto geplaatst mag worden. Ik dacht dat dit niet zomaar zonder mijn toestemming gebruikt mag worden. Hoe kan ik hier aktie tegen ondernemen?

Mvg

Dag,
is het mogelijk dat u toch toestemming hebt gegeven bij het plaatsen van een beoordeling? Zo nee dan , als u prominent in beeld bent, mag u op grond van het auteursrecht 1912 publicatie verbieden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb een beoordeling gegeven op een iens pagina, die is wellicht voor iedereen beschikbaar maar dat betekent toch niet dat ook mijn foto verspreid mag worden?


Dag,
ik begrijp het, maar mogelijk zijn er toch voorwaarden waarmee u akkoord bent gegaan?
Dat is goed denkbaar, een andere vraag is of deze voorwaarden op juiste wijze op de website aan u ter informatie zijn aangeboden om geldig te zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dag,
Heeft u enig idee hoe ik erachter kom wat de voorwaarden zijn. Ik heb deze niet op de website gevonden en mailen naar iens heeft niks opgeleverd, althans, ik ben nog altijd niet teruggemaild.


Dag,
als u vermeende toestemming via de website hebt gegeven en de website vermeldt de voorwaarden niet waaronder u een recensie kan plaatsen, zijn ze niet geldig. U moet vooraf geïnformeerd zijn over eventuele gevolgen en de voorwaarden van plaatsing .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heeft u misschien enig advies voor mij wat ik kan doen zodat de foto verwijderd wordt? Een brief schrijven misschien met daarin het artikel nummer op grond waarvan het verboden is?


Dag ik geef u twee linken , de een is boek 6 voor de vermelding van voorwaarden en informatie artikel 6:233http://www.st-ab.nl/wetten/0058_Boek_6_Burgerlijk_Wetboek_BW.htm en in de volgende link veel informatie over auteursrecht , http://www.iusmentis.com/auteursrecht/

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Vanuit het auteursrecht bezien staat u niet erg sterk. Toch kunt u proberen de tegenpartij te overtuigen. U kunt stellen dat uw portretrecht geschonden wordt (art. 19-21 Auteurswet). Onder portret wordt immers verstaan 'een afbeelding van het gelaat, met of zonder verdere lichaamsdelen, op welke wijze zij ook vervaardigd is. Een foto valt onder deze ruime definitie. U moet aanvoeren dat u een redelijk belang heeft bij niet-openbaarmaking van het portret. U kunt privacy argumenten aanvoeren, deze wegen vandaag de dag redelijk zwaar.
Indien u (bijvoorbeeld middels algemene voorwaarden) toestemming hebt gegeven tot publicatie, dan zal een beroep op het portretrecht falen. Maar, aangezien de gebruiker van de algemene voorwaarden aan u niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen schendt hij art. 6:233 sub b BW.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag