Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste meneer/mevrouw,

Van beroep ben ik kunstenares. Regelmatig krijg ik opdrachten om een schip na te tekenen. De opdrachtgevers lever zelf een foto aan, die ik dan na tekenen. Nu is het mij opgevallen dat sommige foto's niet van deze mensen zelf zijn, maar door een fotograaf gemaakt zijn. De opdrachtgevers hebben de foto van hun schip, gemaakt door een fotograaf, gevonden op het internet en aan mij gegeven om na te tekenen.
Kan ik hier problemen mee krijgen met de fotograaf. Zo ja, hoe dek ik mijzelf in deze situatie in?

Met vriendelijke groeten,
D.

Dag,
er is sprake van een auteursrechtelijk beschermd werk ( de foto) en als u deze kopieert zonder enige verandering van stijlvorm toe te passen schendt u ook het auteursrecht als er geen toestemming is gegeven voor publicatie.en/of gebruik.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo,

Dank u, zoiets dacht ik al. Maar hoe dek ik mijzelf dan in? Moet ik een hele zoektocht instellen om de fotograaf te achterhalen of laat ik dat aan mijn klant over? Of stel ik een contract op waarbij ik mijzelf loskoppel van de verantwoordelijkheid?


Dag,
u zou in een contract kunnen stellen dat de opdrachtgever verklaart dat hij auteursrechtelijk bevoegd is de foto te publiceren of exploiteren.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Uiteraard kunt u proberen - zoals hierboven aangeven - middels een contract uw eventuele aansprakelijkheid uit te sluiten. U neemt dan in een contract een zogenaamd exoneratiebeding op. Het idee dat u zich middels een exoneratiebeding simpelweg van uw verantwoordelijkheid kan ontslaan is onjuist. Er zijn strenge eisen verbonden aan een dergelijk beding. Ik adviseer u een dergelijk beding in samenwerking met een jurist op te stellen. Wellicht dat een van de juristen van deze website u kan bijstaan hierin.

De meeste (althans integere) opdrachtgevers kopen hun foto's (indirect) van fotograven. In veel gevallen wordt het auteursrecht door de koop overgedragen aan de koper, althans verkrijgt de koper een licentie op het auteursrecht. Dit houdt in dat de koper het werk (de foto) mag exploiteren. In dat geval staat het hem vrij het werk openbaar te maken of te verveelvoudigen. In dit geval is het echter niet de opdrachtgever die het werk verveelvoudigd, maar u. Schendt u in een dergelijk geval het auteursrecht? Dat is afhankelijk van de voorwaarden van de licentieovereenkomst tussen de (website van de) fotograven en uw opdrachtgever. Het kan verstandig zijn om uw opdrachtgever te vragen of hij gebruik maakt van een dergelijke 'fotodienst'. Indien dat het geval is kunt u de betreffende voorwaarden in de meeste gevallen raadplegen op hun website.

Maakt uw opdrachtgever geen gebruik van een dergelijke fotodienst, dan schendt u in beginsel het auteursrecht van de fotograaf door het verveelvoudigen van de foto. Indien uw tekening als nieuw en oorspronkelijk werk kan worden aangeduid schendt u echter niet het auteursrecht. U bent in dat geval zelf de rechthebbende van het auteursrecht. Het natekenen van een foto wordt meestal niet als oorspronkelijk werk beschouwd. Oorspronkelijk houdt immers in dat het werk niet is ontleend aan het werk van een ander. In dat geval kunt u dus proberen - zoals hierboven al aangegeven - contractueel uw aansprakelijkheid uit te sluiten.

Verder kunt u zichzelf af vragen hoe groot de kans is dat de fotograaf zijn auteursrechten tegen u of uw opdrachtgever zal inroepen. Maar dat neemt niet weg dat het risico bestaat dat hij/zij ooit aanspraak zal maken op zijn/haar rechten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u, u geeft een zeer heldere uitleg.
Persoonlijk vind ik het een zeer moeilijk onderwerp. Natuurlijk vermoed ik dat de kans niet zo groot is dat een fotograaf moeilijk gaat doen, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere.
Ik ga me nog eens goed verdiepen in de foto's die ik aangeleverd krijg en over de mogelijkheden voor een contract. Ook zal ik me gaan inlezen op dat exoneratiebeding.
Dank u voor de tijd die u heeft genomen, dat waardeer ik bijzonder.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag