Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beste meneer/mevrouw,

Onlangs werd ik via Facebook bericht door een jongen, die beweerde dat ik naaktfoto's van mijzelf aan hem had gestuurd. Aangezien ik dit niet geloofde, vroeg ik om een printscreen. Daaruit bleek dat iemand een oud e-mailadres van mij heeft gehackt, met mijn voor- en achternaam erin, en die naaktfoto's van een ander meisje verspreid. Op deze foto's staat geen hoofd, dus je zou best kunnen geloven dat ik het ben. Nu vond ik dit vreemd, maar niet heel erg vervelend want ik ben het niet. Tijdens mijn vakantie kreeg ik een mail van Apple dat er is ingelogd op mijn iCloud account en ik kreeg een mail van Facebook dat mijn wachtwoord is geprobeerd te herstellen. Nu maak ik mij wel ontzettend zorgen, ik weet nu dus dat het een gerichte actie is en op mijn iCloud account worden alle foto's van mijn telefoon rechtstreeks geupload. Dus ook foto's die niet voor derden bestemd zijn. Ik heb mijn wachtwoorden veranderd, maar wel te laat. Ik heb Apple gebeld om te vragen of zij het ip-adres waarmee is ingelogd door kunnen geven, maar dat wilt Apple niet doen. Toen ben ik naar het politiebureau geweest om aangifte te doen, maar dit was volgens de desbetreffende opsporingsambtenaar ook niet mogelijk omdat er geen dader is. Ik vind dit vreemd, want er is nog geen dader, omdat de politie geen energie steekt in het vinden van die dader. Ik heb het gevoel dat niemand mij wilt helpen en ik word constant van het kastje naar de muur gestuurd. Deze hacker heeft doordat hij heeft ingelogd op mijn iCloud account toegang gehad tot al mijn privéfoto's, contacten, e-mail en bankgegevens, maar dit lijkt niemand iets te interesseren. Wat is uw advies en wat kan ik het beste doen?

Mvg

Beste,

Wat een vervelende gang van zaken voor u. Helaas komen dit soort zaken steeds vaker voor.

Apple mag inderdaad geen IP-adressen van anderen aan u verstrekken. Op vordering van de politie moeten ze dat wel. Het is daarom goed dat u aangifte bent gaan doen. Ik betreur het dat uw aangifte niet is opgenomen. Helaas zien wij dit ook vaak.


Uit samenhang tussen de artikelen 163 en 165 van het Wetboek van Strafvordering volgt dat opsporingsambtenaren verplicht zijn om een aangifte op te nemen.
Bovendien is het niet aan de politie om te bepalen of een zaak haalbaar is of niet, deze beslissing is voorbehouden aan de officier van justitie.

Het betreft hier cybercrime. Veel opsporingsambtenaren weten hier niet veel vanaf. Daar kunnen zij overigens niets aan doen want het betreft hier een relatief nieuw rechtsgebied waar nog weinig in wordt opgeleid. Het is dus belangrijk dat u bij uw aangifte duidelijke uitleg geeft wat er precies is gebeurd. Ook kunt u afschriften van e-mails van inlogpogingen overhandigen.

Ik adviseer u om alsnog aangifte te doen. Mocht u weer geweigerd worden dan kunt u wijzen op de artikelen die ik zojuist heb genoemd.
Mocht u bijstand van een advocaat verlangen bij of voorafgaand aan uw aangifte, dan kunt u contact met mij opnemen. Ons kantoor specialiseert zich in cybercrime. Ook kunnen wij met de politie praten indien zij weigeren uw aangifte op te nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag