Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste,

Ik ben samen met mijn partner een VOF begonnen dat vrijetijds artikelen verkoopt op het platform bol.com. Nu is het zo dat wij een merkloos product verkopen, namelijk bandana's. Bij het aanschaffen van de EAN codes die nodig zijn voor het verkoop op bol.com hebben wij niet GS1 EAN codes gekocht maar een goedkopere variant waarvan we weten dat die dus niet beschermd zijn. Nu is het dus inderdaad voorgekomen dat iemand anders hetzelfde product(denken we) verkoopt op onze gekochte EAN codes. Echter de productfoto's die op de EAN code staan zijn wel door onszelf gemaakt en bevat ons logo rechtsonderin. Ook bevatten de productfoto's twee modellen die via de mail ons het exclusieve recht hebben gegeven om deze te gebruiken. We hebben de andere verkoper benaderd via mail en briefpost met daarin de boodschap om zijn product offline te halen binnen 48 uur en niet meer te verkopen onder onze EAN code omdat de productfoto's van ons zijn.
Mocht de verkoper dit niet doen willen we een notice and takedown formulier invullen en wellicht zelfs een rechtzaak aangaan.

Mijn vraag is simpelweg:
1. Klopt het dat deze andere verkoper niet onze productfoto's mag gebruiken vanwege portretrechten en intellectueel eigendom?
2. Wat adviseert u om als vervolgstappen te nemen mocht de verkoper zijn product niet weghalen?

Bij voorbaat dank!

In de richtlijnen van bol.com staat: “ Richtlijnen voor merkloze artikelen [..] Het is niet toegestaan een (bedrijfs)naam of logo op het artikel, de verpakking of de afbeeldingen te zetten.”. De ander kan zich daar op beroepen (zie het meest recente artikel op onze site over EAN-codes waar we het over de richtlijnen van bol hebben). Auteursrecht op (zuivere) productfoto’s ligt lastig (gebruik de zoekfunctie op onze site, zoek op ‘productfoto’). Dan begrijp ik dat er sprake is van een model. Ik neem aan dat sprake is van een ingeschreven model of van een niet-ingeschreven model dat niet ouder is dan drie jaar; alleen dan is er modelbescherming. U bent geen houder begrijp ik, maar licentienemer. Alleen de houder van een model kan een verbod en schadevergoeding vragen, tenzij je dit met de houder van het model anders regelt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag