Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Het volgende:

Ik wil graag beleggingsadvies gaan geven. Dit wil ik niet doen voor wat voor bedrijf dan ook maar vanuit mijzelf, als ZZP'er dus en ik wil aan geen andere partij verbonden zijn. Als ik op het internet rondkijk en met allerlei mensen spreek kan ik eenvoudigweg niet tot de conclusie komen dat ik wat voor eisen dan ook moet voldoen. Er worden wel allerlei adviezen en dergelijke gegeven maar echt harde eisen zijn er niet.

Klopt dit nou wat ik zeg of zijn er wel eisen waar je dus aan moet voldoen om volledig zelfstandig beleggingsadviseur te worden?

Dank.

Aan welke eisen refereert u? De juridische eisen om als ZZP'er aan de slag te gaan? U geeft aan dat u beleggingsadvies wilt gaan geven. Ik ga ervan uit dat u beleggingsadviseur bent. Als u als ZZP'er wilt beginnen dan moet u ingeschreven staan in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens is het afhankelijk wat u precies gaat doen. Gaat u voor opdrachtgevers werken? Dan moet u een VAR-verklaring hebben. Hiervoor kunt u het beste op de website van de Belastingdienst kijken.

Verder adviseer ik u om een goede bedrijfs- en beroepsverzekering af te sluiten en algemene voorwaarden te hanteren. Ook is het belangrijk om een overeenkomst met uw opdrachtgevers te sluiten. Dit is van essentieel belang als u een eenmanszaak begint. U bent namelijk als persoon financieel verantwoordelijk als eenmanszaak. U draagt hierdoor behoorlijke risico's en u wilt de risico's natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Dat doet u door goede algemene voorwaarden te laten schrijven door een jurist, uiteraard combinatie met uw verzekering en een goede overeenkomst.

Als u lid wilt worden van een beroepsvereniging of iets dergelijks, dan kunnen daar ook nog eisen aan verbonden zijn.

Ik wens u veel succes met starten van uw onderneming. Als u nog vragen heeft dan kunt u contact met mij opnemen. Ik help vaker starters op weg.

Beoordeel dit antwoord:

Het advies van mevrouw van Veen is niet helemaal juist.
U moet vergunning hebben van De AFM om beleggingsadvies te geven. Zonder vergunning beleggingsadvies geven kan leiden tot hoger boetes Zo is er vorig jaar boete opgelegd aan een adviseur van € 96.000,- door de AFM.
U kunt nadere informatie hierover inwinnen bij de startersconsulent van de AFM.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het antwoord van de heer Martens is helaas juist.

Wat leven wij toch eigenlijk in een vreselijk land.... Je kan in Nederland gewoonweg geen zelfstandig beleggingsadviseur zijn, je MOET aangesloten zijn bij een bestaande grote jongen. Als je al iets voor jezelf wilt openen dan wordt je dit als starter nagenoeg onmogelijk gemaakt vanwege de meer dan torenhoge kosten die samengaan met het openen van een beleggingsonderneming (reken al snel op 30 000 euro) en dan nog wijzen ze je vergunningsaanvraag graag af (EN JE GELD KRIJG JE NIET TERUG).

Wat zou eigenlijk de achterliggende filosofie zijn om het zo moeilijk te maken....? Ze zeggen dat het is omdat men op die manier de burger beschermd tegen types die zonder vergunning allerlei idiote adviezen geven. De echte (en vooral niet aan te tonen) waarheid is natuurlijk fundamenteel anders. Het land wil het juist bemoeilijken om starters een kans te geven om een beleggingsbedrijf te starten, concurrentie is ten slotte niet wat de GROTE beleggingsjongens willen.

Walgelijk. Ik haal rendementen van 28% per jaar, er is geen belegger die daar tegenop kan :) Maar ik krijg gewoonweg niet de kans om wat dan ook te doen. Ja het kan wel, je moet solliciteren bij een van de grote jongens, daar 5 jaar werken, en dan een vergunning aanvragen. Maar dat is niet wat ik wil, dat is slecht voor me, omdat dat soort jongens bewust slechte adviezen geven aan burgers omdat dit lucratiever is.


Zoals ik ook aangaf, ging ik er vanuit dat u reeds beleggingsadviseur bent en deze beroepsspecifieke eisen derhalve kent. Mijn advies was slechts een algemeen advies omtrent het starten van een eenmanszaak. Dit heb ik mijns inziens ook kenbaar gemaakt in mijn advies, aangezien het mij niet duidelijk was aan welke eisen u refereerde.

Collega, hartelijk dank voor de aanvulling.

Geachte vraagsteller, ik wens u veel succes.

Beoordeel dit antwoord:

Ik begrijp uw reactie maar in het verleden is het ook wel heel vaak voorgekomen dat zogenaamde beleggingsadviseurs er met soms miljoenen euro s van consumenten vandoor zijn gegaan omdat niet te achterhalen was of iemand nu wel of geen betrouwbare beleggingsadviseur is.
Er is ook geen rechtsgeldige ontsnappingsmogelijkheid dus u zult zich hierbij moeten neerleggen of uw geluk in het buitenland moeten proberen mogelijk zijn de regels daar minder streng.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Martens,

Nu we het over het buitenland hebben.... Ik heb een dubbele nationaliteit.... Zou ik mijn bedrijf in kunnen schrijven in de kvk van het andere land en dan alsnog het beroep mogen uitoefenen in Nederland?


Het uitgangspunt is dat beleggingsondernemingen met een Europees paspoort op het grondgebied van een andere lidstaat vrij is beleggingsdiensten te verlenen of beleggingsactiviteiten te verrichten mits de desbetreffende diensten onder de vergunning vallen die verleend is door de toezichthoudende autoriteit van de lidstaat van herkomst en de notificatieprocedure gevolgd is. De lidstaat van ontvangst mag aan dergelijke beleggingsondernemingen geen aanvullende verplichtingen opleggen (‘home country control-beginsel’).
U moet dus vergunning vragen bij de toezichthouder in het ander land mits dit een lidstaat van de EU is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie.

Uw antwoord richt zich op de EU....

Het land waar het in mijn geval om gaat is Servië, geen EU dus. Als ik mij daar weet in te schrijven onder de daar geldende wetten en voldoe aan alle daar geldende eisen op het gebied van beleggingsadvies, wat dan?

Alvast dank weer.


Ik adviseer u contact op te nemen met de AFM die kunnen u hierop een antwoord geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag