Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Beste heer, mevrouw,

ik heb een bedrijfje dan naast reparaties ook modificaties aan spelcomputers uitvoert.

Niet wetende dat dit mogelijk illegaal zou zijn, ik leverde namelijk nooit spellen mee, heb ik dit sinds 2012 uitgevoerd. Eerder was dit bedrijf van een andere eigenaar van 2007 tot 2012.

Ik heb deze week dus per mail en aangetekende brief een schrijven gekregen van een advocatenbureau namens Nintendo met een Cease and Desist verzoek maar tevens ook de opdracht om zowel 2500 euro te betalen aan deze firma als ook de schade aan Nintendo; ik zou moeten laten weten hoeveel ik bruto en netto hieraan heb verdiend.

Ik was mij wel bewust van een uitspraak van 2010 waarin de verkoop van flashkaartjes illegaal was verklaard maar naar mijn weten is dit niet het geval met de werkzaamheden die ik heb uitgevoerd.

Kan iemand mij adviseren wat hierin te doen?

Ik weet natuurlijk niet welke modificaties u heeft aangebracht. Het vonnis uit 2010 ging over flashcards en modchips. Wat voor beestje het precies is (flashcard/modchip/iets anders) maakt niet uit: de wet heeft het over het omzeilen van ‘technische voorzieningen’. Artikel 29a auteurswet waar het over gaat heeft het niet alleen over producten maar ook over diensten. Kern van het door u aangehaalde vonnis is: maken de modificaties het makkelijker om illegaal gekopieerde Nintendo-spellen te spelen, en zijn eventuele andere functies van de omzeiling commercieel van beperkt nut?

Het is zeker aan te raden om door een advocaat-specialist intellectuele eigendom/auteursrecht (zoals ons kantoor) te laten beoordelen of het inderdaad niet mocht, en daar niet mee te wachten. Als het niet mocht moet u stoppen en schadevergoeding inclusief advocaatkosten betalen (maar niet per se de gevraagde bedragen!). Kijk uit met het ondertekenen van "onthoudingsverklaringen" - die zien er op het eerste gezicht redelijk uit voor de niet-jurist, maar zijn vaak voorzien van "boobytraps" die over een jaar of zo ontploffen. Het is zeker aan te raden om ook de ongetwijfeld aan u toegezonden onthoudingsverklaring te laten checken op onredelijke bepalingen die een rechter (bij een goed verweer) nooit zou toewijzen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag