Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Een fotograaf heeft tijdens een huwelijk in mijn familie foto's gemaakt waar ik zelf ook op sta en deze ongevraagd op zijn website gepubliceerd.
Ik wil hem vragen de foto's te verwijderen waar ik met mijn naaste familie op sta als portret. Naast dat ik de foto's niet niet mooi vind, vind het te kwetsbaar dat de hele wereld mijn portret met directe familie online kan bekijken.
Ik ben benieuwd wat mijn rechten zijn.

Als een fotograaf iemand op de foto zet, komt het portretrecht toe aan de afgebeelde persoon en de auteursrechten komen in beginsel toe aan de fotograaf.

Als een portret in opdracht is gemaakt, brengt het portretrecht een inperking van de rechten van maker met zich mee. De maker of auteursrechthebbende heeft in beginsel het exclusieve recht om het werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Het portretrecht beperkt het recht om openbaar te mogen maken. Daarvoor is toestemming nodig van de geportretteerde

De fotograaf mocht de foto's dus niet zonder uw toestemming op zijn website publiceren, tenzij u bent overeengekomen dat hij de foto's op die wijze mag gebruiken. Indien u hierover niets bent overeengekomen, kunt de fotograaf sommeren om de foto's van zijn website te verwijderen.

Beoordeel dit antwoord:

Het is afhankelijk van de vraag of de foto's zijn gemaakt in opdracht van de geportretteerde. Is dit het geval, dan heeft de fotograaf toestemming nodig van de geportretteerde(n) om het werk op zijn website te plaatsen (openbaar te maken). Daar is in principe weinig discussie over mogelijk.

Is dit niet het geval, dan kunt u (als geportretteerde) zich enkel verzetten tegen openbaarmaking indien u een redelijk belang heeft. Artikel 21 van de auteurswet zegt het alsvogt:
''Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet.''

Wanneer heeft u een redelijk belang? Bijvoorbeeld indien uw privacy ernstig wordt geschaad, of indien de foto schadelijk is voor uw reputatie. U kunt aanvoeren dat een huwelijk een zeer persoonlijke aangelegenheid is en dat u geen bekend persoon bent (bekende personen kunnen zich minder makkelijk op dit privacyargument beroepen). Indien uw huwelijk een besloten ceremonie was pleit dit in uw voordeel. Let wel, mocht het tot een procedure leiden dan is het redelijk moeilijk om de rechter ervan te overtuigen dat u een redelijk belang hebt. Ik zou het dan ook niet tot een procedure laten komen, maar sommeren kan geen kwaad.
Maar, zoals ik al in het begin heb opgemerkt, indien u opdracht heb gegeven tot het maken van de foto's is het een ander verhaal.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord.


Het "redelijk belang" aspect is in het onderhavige geval niet aan de orde, aangezien u opdracht heeft gegeven voor het maken van de foto's.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag