Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ben ik aansprakelijk voor verborgen gebreken koopwoning?

Wij hebben in December 2019 ons huis verkocht. Hierbij hebben we alle informatie voor zover bij ons bekend netjes in de 'vragenlijst' omtrent verkoop woning ingevuld. We hadden een uitbouw in de woonkamer (al aangebracht voordat wij de woning zelf betrokken) waar een lekkage in het dak plaatsvond in 2013. Dit is destijds opgelost door vezekering en vakman. Hierna hebben wij zelf nergens last meer van gehad, maar hebben deze oude lekkage wel vermeld op het vragenformulier.

Koper heeft overigens afgezien van een bouwinspectie rapport/aankoopkeuring ten tijde van de verkoop.

In Maart 2020 (tijdens een storm heb ik me laten vertellen) werd er door de koper een lekkage/vlekken geconstateerd op de rand van de uitbouw en woonkamer-plafond. Ze hebben dit toen wel gemeld aan ons (alszijnde verborgen gebreken) wat volgens ons niet het geval is (immers vermeld wat er in het verleden heeft plaatsgevonden). De vlekken zijn hersteld en ze hebben ook het dak op de uitbouw laten vervangen, conform verzekering.

Na hevige regenval in December 2020 kregen ze opnieuw 'hetzelfde' probleem. Nadien hebben ze een expertise analyse uit laten voeren (ik denk ´door de verzekeraar) en die geven nu aan dat het een 'constructiefout' betreft en dat de oorzaak al bestond voor zij de opstalverzekering aangingen, en vergoeden dus geen kosten. Nu komen de kopers wederom bij ons (via een advocaat) en dat wij de rekening moeten betalen voor het herstelwerk.

In hoeverre hebben zij hierin gelijk? Immers, we hebben alle (bekende) problemen gemeld, koper heeft afgezien van een aankoopkeuring en de verkoop vond inmiddels al bijna 2 jaar geleden plaats.

Dit is typisch een verborgen gebrek, maar geen verborgen gebrek in de zin van de wet en rechtspraak. Want dan is vereist dat de koper de woning niet meer normaal kan bewonen. De aanschrijving bij brief mag u mij kosteloos voorleggen, dan kan ik beoordelen of u beter een juridisch verweer kunt voeren. Neemt u anders even contact op via mijn website?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag