Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Belastingtarief uitkoopsom huurwoning

Mijn verhuurder wil mij graag uitkopen zodat hij mijn huurwoning kan opknappen en voor veel meer huur kan verhuren. Ikzelf kan misschien een ander huis huren maar ga hier dan qua oppervlakte en buurt op achteruit dus wil deze uitkoopsom afhankelijk daarvan mogelijk accepteren. Nu vraag ik me af of ik belasting moet betalen voor de uitkoopsom. Ik heb hier namelijk verschillende geluiden over gehoord. Volgens sommige juristen moet ik volledig een hoog belastingtarief betalen wat bovenop mijn inkomsten wordt geteld, maar volgens andere juristen kan dit worden belast in box 3 en pas na aftrek van het heffingsvrije vermogen. Aangezien het heffingsvrije v vermogen voor 2021 op 50.000 ligt en ik verder niets bezit zou dit dan betekenen dat ik geen belasting betaal over een bedrag onder de 50000?
En nog een vraag; mocht laatste toch geen optie blijken te zijn is het dan mogelijk via een andere weg belastingvrij een uitkoopsom te ontvangen? Zo heb ik bij deze huurder namelijk een aantal jaar lang met vreselijke lekkages geleefd. Stel ik zou in dit geval de uitkoopsom als de titel schadevergoeding plus verhuiskosten aanmerken, zou deze dan bv wel belastingvrij kunnen zijn? Bij voorbaat dank,
Hartelijke groet,

Zodra blijkt dat u probeert onder belastingen uit te komen dus ontduiking kunt u hier problemen mee krijgen. Het geschil moet binnen een redelijke tijd zijn aangemeld bijvoorbeeld als een gebrek aan het het gehuurde. Kunt u dat bewijzen? Alleen letselschade kan belastingvrij worden aangemerkt. Ik denk dat u verder uw vragen beter kunt stellen aan een fiscalist.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag