Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beëindiging huurcontract

Mijn moeder is vanaf 1 maart 2011 gaan samenwonen op het adres van haar partner.
Haar partner woonde samen met het gezin van zijn zoon in een woonboerderij, op dat moment stonden zij beide geregistreerd als inwoning. De afspraak was dat zijn vader er mocht blijven wonen tot zijn overlijden. Fiscaal zijn zij over deze periode fiscale partners.

Vanaf 20 december 2016 hebben mijn moeder en haar partner op hun deel van het huis een eigen bestemming met een huisnummer gekregen.
Op 23 maart 2020 is haar partner overleden. Vanaf die tijd mocht mijn moeder blijven wonen. Dit resulteerde per 1 mei 2020 in een huurcontract van 2 jaar, tegen een marktconforme prijs. Dit contract loopt af per 1 mei 2022.
De verhuurder (zijn zoon) wil dit contact niet meer verlengen en heeft mijn moeder gevraagd, om elders een woning te zoeken. Heeft mijn moeder nog huurbescherming om hier te blijven wonen, of is zij genoodzaakt om deze woning te verlaten per 1 mei 2022?

Graag hoor ik van u.

Was er in de periode van december 2016 tot en met 1 mei 2020 sprake van een huurcontract? Dat kan belangrijk zijn voor de beoordeling van de situatie.

Ook hoeft een huurcontract niet per se schriftelijk te zijn. Als er voor 1 mei 2020 ook al sprake was van bijvoorbeeld een mondelinge huurovereenkomst speelt die periode mee bij de beoordeling van de huidige situatie. Er zou dan reeds sprake kunnen zijn van een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Als er al sprake was van huur langer dan twee jaar, dan is de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Een dergelijke overeenkomst kan niet zomaar opgezegd worden.

Het is in dit soort situaties altijd afhankelijk van de exacte omstandigheden van het geval. U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen via mijn profiel als u nog vragen heeft of mogelijk juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag