Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Auto uitgeleend aan zoon

Ik heb een bruikleenovereenkomst opgesteld dat mijn zoon momenteel in mijn auto rijdt en het kenteken op zijn naam staat maar de auto is en blijft van mij.
Kan dat geregistreerd worden bij belasting en zo ja hoeveel zijn de kosten.
Oftewel iets vastleggen in een notariƫle akte.

Eigenlijk wil ik voor de belasting laten weten dat het mijn auto betreft en ik heb deze ook betaald.
Daar hij nogal eens klusjes en boodschappen voor mij doet met de auto en er bij hem geparkeerd wordt wil ik dus wel uitsluiten dat auto van hem is.

Gaarne uw bericht waarvoor vast dank.

En zo ja, wat is het tarief hiervan.

U kent zelf altijd iets vastleggen in een overeenkomst/onderhandse akte of in een notariƫle akte. Op die manier kunt u dus vastleggen dat u overeengekomen bent dat er geen sprake is van bijvoorbeeld een schenking, maar van een bruikleenovereenkomst en u de eigenaar bent.
Voor zo ver mij bekend kunt u een eigendomsakte niet registreren bij de belastingdienst. Wel kunt u met een akte aantonen (en bijvoorbeeld een aankoopbewijs) dat u de eigenaar bent mocht daar om gevraagd worden.

Normaal gesproken is een auto vrijgesteld als bezit in box 3 voor de inkomstenbelasting indien het gaat om eigen gebruik (in het gezin). In dit geval is daar waarschijnlijk geen sprake meer van. Mogelijk moet u de auto dan als bezit in box 3 opgeven. Ik ben echter niet gespecialiseerd op dit gebied. U zou dit de belastingdienst/een belastingconsulent kunnen vragen, of nog een aparte specifieke nieuwe vraag stellen op rechtswinkel.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag