Particulier
Als er een overeenkomst gesloten is onder dwang/bedreiging, kan kan dat ongedaan worden gemaakt (vernietigd). Om een vernietigbare rechtshandeling daadwerkelijk te laten vernietigen moet de betrokkene te wiens behoeve deze bescherming geldt, of diens wettelijk vertegenwoordiger, een beroep hierop doen (buitengerechtelijk door een gewone verklaring tot de ander, of voor de rechter). Zolang degene die zich op de vernietigbaarheid kan beroepen dat niet doet, blijven de rechtsgevolgen in stand. Als de rechtshandeling eenmaal vernietigd is, wordt deze beschouwd nooit te hebben bestaan en kan zij dus vergeleken worden met een bij voorbaat nietige rechtshandeling. De vernietiging werkt terug tot het tijdstip waarop de rechtshandeling is verricht.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw snelle reactie.
Ik probeer informatie in te winnen, want deze situatie betreft mijn zoon.
De ondertekening - onder dwang van zijn vader - heeft in Duitsland plaats gevonden. Dit is momenteel de huidige woonplaats van zijn vader.
Welke stappen kan mijn zoon nu ondernemen om dit nietig te laten verklaren?
Uw zoon moet een brief sturen naar zijn vader, waarin hij aangeeft dat hij de nietigheid inroept, gelet op dwang/bedreiging.
Reactie van de vraagsteller
Dank voor uw reactie, maar voor ons blijft nog wel de vraag hoe dit dan in z'n werk gaat omdat deze ondertekening in Duitsland heeft plaats gevonden, wij dus te maken hebben met Duitse instanties en zit er nog een termijn aan vast bij deze te nietigverklaring? Het is 3 jaar geleden dat deze verklaring voor borgstaan, onder dwang, is getekend.
Reactie van de vraagsteller
dank voor uw reactie, maar voor ons blijft nog wel de vraag hoe dit in z'n werk gaat omdat deze ondertekening in Duitsland heeft plaatsgevonden,wij dus te maken hebben metDuitse instanties en zit er nog een termijn aan vast bij deze te nietigverklaring?
Het is 3 jaar geleden dat deze verklaring voor borgstaan, onder dwang, is getekend.
Ik heb geen kennis van het Duitse recht, maar ik verwacht dat 3 jaar te lang is voor een nietigverklaring.
Naar Nederlands recht kan een borgstelling in veel gevallen worden vernietigd door een echtgenote die niet heeft meegetekend.
Ik weet niet of de zaak van voldoende belang is om komsten voor te maken? Ook dat is een afweging. Overigens kan een kantoorgenote die in Duitsland werd opgeleid als advocate evt. vragen naar Duits recht over vernietiging onder de loep nemen, maar dan zal de kwestie uitgebreider besproken moeten worden.
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor uw reactie. Het gaat hier over mijn zoon die, onder dwang,3 jaar geleden een handtekening gezet heeft om borg te staan voor zijn vader.Zijn vader (nederlander) is woonachtig in Duitsland, waar hij een nieuwe relatie is begonnen, en inmiddels is gehuwd. Die ondertekening, onder dwang, heeft in Duitsland plaats gevonden en het gaat om een groot bedrag. U kunt zich voorstellen dat ik mij als moeder grote zorgen maak over mijn zoon die hierdoor in de problemen is gekomen. Mij is niet bekend of de huidige echtgenote van mijn ex ook getekend heeft.
Hoe kan ik als ex-echtgenote hier een rol in betekenen voor mijn zoon?