Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Afgelopen jaar (eind 2012) hebben mijn ex-partner en ikzelf onze echtscheiding geregeld. Er is een convenant opgesteld en ook een ouderschapsplan. Nu heb ik een vraag over het financiële stuk hierin. Mijn ex-partner is namelijk van mening dat er een herberekening moet plaatsvinden op basis van dezelfde financiële gegevens (ik begreep dat er per 1 april 2013 een nieuwe draagkrachtberekening is opgesteld) die we destijds hebben gebruikt voor onze berekening/draagkracht nu. Ik ben het hier niet mee eens en vraag me af in hoeverre hij dit zomaar op eigen gelegenheid kan/mag doorvoeren (hij heeft me aangegeven dit door te voeren vanaf komende maand; 1 november a.s.). Het gaat hier om de berekening kinderalimentatie. De reden dat hij dit wil doen is dat ik een nieuwe relatie heb en hij van mening is dat daardoor mijn financiële situatie herzien moet worden. Ik heb zelf het een en ander uitgezocht en heb gezien/gelezen dat er pas zaken herberekend dienen te worden wanneer sprake is van duurzaam samenwonen, wat niet het geval is. Kun jij mij/ons hierin raad geven, want volgens mij kan er niet zomaar op eigen gelegenheid een aanpassing doorgevoerd worden. Daarnaast vraag ik me af of je überhaupt een herberekening moet doen wanneer je daarvoor dezelfde financiële gegevens gebruikt als bij een eerdere draagkrachtberekening. Ik had gehoopt hier zelf met mijn ex-partner uit te komen, maar aangezien dit niet het geval is vraag ik jouw advies hierin.

Geachte vragensteller,

Uw ex-partner mag niet zomaar een aanpassing doorvoeren. Hij kan wel een herberekening uitvoeren. Wenst hij deze herberekening ingevoerd te willen zien, dan dient hij een verzoek bij de rechter in te dienen dat ziet op wijziging van de hoogte van de kinderalimentatie. De rechter zal dan, naar beslissen of de herberekening aanleiding is voor een wijziging.
Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de leeftijd van het kind en de mogelijkheid van het kind om in zijn of haar eigen levensonderhoud kunnen voorzien, door het ontvangen van studiefinanciering of door te werken. DIt kan een reden zijn om minder kinderalimentatie te betalen of de kinderalimentatie op nihil te stellen.

Mvg

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag